Dort Princezna

Ingredience

    • 1 dortový korpus (viz Korpus & potahování)
    • 1 l smetany ke šlehání vyšlehané dotuha se 4 sáčky (à 10 g) ztužovače šlehačky (my jsme použili Smetana fix Dr. Oetker) a s 1 sáčkem vanilkového cukru
    • 1 konzerva (312 g) mandarinek ve sladkém nálevu, slitých a okapaných
    • zhruba 4 lžíce ostřejší a výrazné marmelády na potření korpusu
  • NA POTAŽENÍ DORTU
    • 500 g cukrářské hmoty K2 nebo marcipánu (viz Korpus & potahování)
    • pár kapek zelené gelové potravinářské barvy (viz Korpus & potahování)

Postup přípravy

Korpus & potahování

1 Dortový korpus můžete koupit hotový anebo ho upečte sami. Oddělte 4 žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s 1 lžičkou nastrouhané citronové kůry. Pak postupně přilévejte 40 g rostlinného oleje. Bílky vyšlehejte zvlášť se 120 g krupicového cukru a špetkou soli na pevný sníh. Do bílků vlijte žloutky s olejem a vše spojte se 140 g polohrubé mouky. Těstem naplňte dortovou formu o průměru 23 cm, uhlaďte povrch a pečte 20–30 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a pak korpus vyjměte z formy.

2 Cukrářská hmota K2 je z cukru, má bílou barvu, amarettovou či mandlovou chuť a dobře se s ní pracuje. Koupíte ji v prodejnách s cukrářskými potřebami, například u Fialy v Praze a v Brně; 1 kg tam stojí 125 Kč.

3 Gelové potravinářské barvy se neředí, hmotu obarví rovnoměrně a barvy stačí velmi málo. „Barvy jsou syté, přidávejte je postupně,“ radí Kateřina Člaňková. Koupíte je v prodejnách pro cukráře (viz výše; lahvička po 29 g stojí 45 Kč).

4 Vykrajovátka kytiček z umělé hmoty s vytlačováním mívají i u asijských prodejců v sadě 3 ks za 60 Kč. Dražší kovové vypichovače s vytlačovačem prodávají v cukrářských potřebách.

PLNĚNÍ DORTU a barvení marcipánu

NEJDŘÍV SI PŘIPRAVTE KORPUS

1 Korpus rozkrojte vodorovně na poloviny. Přidržujte ho shora dlaní a zároveň korpusem otáčejte a prořezávejte ho paletovým nožem.

2 Spodní plát potřete částí marmelády a trochou šlehačky. Rozložte na něj mandarinky a opět rovnoměrně potřete šlehačkou.

3 Potřený plát přiklopte druhým plátem. (Chcete-li mít nižší podklad, vrchní plát již nepokládejte.)

4 Vrchní stranu dortu potřete džemem, aby se zatáhly póry těsta, a na dort navršte všechnu zbývající šlehačku.

PAK UHLAĎTE ŠLEHAČKU…

5 Šlehačkovou náplň roztírejte paletovým nožem do tvaru kopule tak, aby byla co nejpravidelnější. Nezapomeňte potřít i boky dortu.

6 Uhlaďte náplň pruhem papíru na pečení. Držte ho za konce a naplocho táhněte po povrchu směrem k sobě. Uložte v chladu.
…A OBARVĚTE CUKRÁŘSKOU HMOTU

7 Kousek hmoty oddělte na ozdoby. Zbylou hmotu prohněťte a naneste na ni štětcem jen nepatrné množství barvy (viz Korpus & potahování).

8 Barvu zapracujte do hmoty. Na vále poprášeném moučkovým cukrem ji hněťte, až má jednolitou barvu a požadovaný odstín.

POTAHOVÁNÍ DORTU a jeho zdobení

1 Pokud jste hmotu barvili předem a je ztuhlá, znovu ji prohněťte. Vál i hmotu poprašte moučkovým cukrem a vyválejte z ní kulatý, rovnoměrný plát  o síle 2–3 mm a tak velký, aby překryl celý dort i s rezervou. Během válení hmotu podsypávejte moučkovým cukrem.

2 Plát podeberte naplocho oběma rukama a přeneste na připravený dort. Dlaněmi uhlaďte potažený dort odshora dolů, aby byl povrch úplně hladký a bez varhánků. „Pracujte rychle, na vychlazeném dortu a v chladu hmota tuhne a nejde pak dobře uhladit,“radí šéfcukrářka.

3 Odkrojte přečnívající okraje těsně podél spodní hrany dortu. Pokud se vám nezdaří úplně rovný řez, nevadí, spodek dortu zakryje ozdobný lem ze zbylé hmoty. Z odřezků proto odstraňte všechny kousky, na kterých ulpěla šlehačka.

4 Čisté odřezky znovu spojte a rozdělte na dva stejné kusy. Ty vyválejte na dva rovnoměrně silné a dlouhé hady. Položte je vedle sebe a od středu je spleťte k jednomu a pak i druhému konci jako cop. Stočeného hada pak obtočte kolem spodní hrany dortu a konce podle potřeby zkraťte a přitiskněte k sobě.

5 Prohněťte doměkka bílou odloženou hmotu na vále poprášeném moučkovým cukrem. Vyválejte z ní plát silný 2–3 mm a vykrajovátky postupně vypichujte libovolné tvary na zdobení dortu. Použijte speciální cukrářská vykrajovátka z plastu či kovu (viz Korpus & potahování) nebo nejrůznější formičky na cukroví.

6 Každou ozdobu potřete ze spodní strany lehce vodou a ihned jemně přitiskněte na potažený dort. Ozdobami zakryjte hlavně všechny případné nerovnosti i spoj ozdobného lemu. Dort nechte půl hodiny v chladu ztuhnout a snězte ho nejlépe během 24 hodin, marcipán pak začne vlhnout.

 

Add a Comment