Pečené koleno

Na 4 porce potřebujete: 1,5–2kg vepřové koleno, vodu na podlévání, koření podle chuti (bobkový list, hřebíček, nové koření, sladká mletá paprika, kmín), sůl

Postup: Jediné, co je na receptu náročné, je čas. Když nemáte papiňák, může příprava trvat i 4 hodiny. Jinak o nic náročného nejde a výsledek rozhodně stojí za to!

Koleno operte, silnou kůži nakrojte do mřížky, vydatně jej posolte a nechte vařit asi ½ hodiny v papiňáku nebo asi hodinu v normálním hrnci ve vodě, do níž vložte pár bobkových listů, nové koření a hřebíček – nejlépe v uzavřeném plátěném sáčku. Já ještě přidala snítku tymiánu.

Koleno vyndejte, posypte sladkou paprikou, trochou kmínu, dejte do pekáče, trochu podlejte vývarem, který vám zbyl v hrnci, a pečte přiklopené podle velikosti kolena. Já ho měla hodně velké – 1,8 kg –, takže jsem ho pekla pod pokličkou asi hodinu a půl při teplotě 200 °C. Průběžně kontrolujte, jestli se tekutina nevypekla, a mírně podlévejte dalším vývarem. Následně pokličku sundejte, teplotu zvyšte na 220 °C a pečte ještě půl hodiny. Koleno několikrát polejte vypečenou šťávou. Nakonec nakrájejte na plátky a podávejte horké nebo studené s libovolnou přílohou.

Add a Comment