UPEČTE SI VEPŘOVÉ NA ČESNEKU SE ŠPENÁTEM

Na 4 porce potřebujete: 700 g vepřové pečeně bez kosti, 450 g mrazeného listového špenátu, 2 palice česneku, 3 cibule, 50 g másla, sůl, pepř, 2 dcl vody, 100 ml smetany na vaření

Postup: Troubu předehřejte na 160 °C. Dvě cibule oloupejte, rozkrojte na půl a nakrájejte na stejně široká půlkolečka. Obě palice česneku oloupejte, dva stroužky si dejte stranou (použijete je až při úpravě špenátu) a zhruba 5 stroužků prolisujte a vmačkejte do masa. Zbylý česnek nasekejte nahrubo (některé kousky klidně můžete nechat vcelku, pozvolna upečený česnek chutná skvěle). Maso důkladně osolte a opepřete ze všech stran, ideální je hrubozrnná sůl a čerstvě namletý pepř. Koření do masa důkladně vmasírujte.

Cibuli a česnek dejte do pekáče nebo zapékací mísy, maso na ně položte a podlejte asi centimetrem vody. Přímo na maso i na cibuli s česnekem dejte asi 6 plátků másla, široké asi 0,5 cm, a pečte hodinu a půl pod pokličkou a půl hodiny odkryté. Maso občas polejte výpekem. Pokud by se vám zdálo, že je v pekáčku málo šťávy, můžete přilít vodu.

Zatímco se maso peče, připravte špenát. Na zbylém másle opečte cibuli nakrájenou na kostičky. Když je cibule opečená dozlatova, vložte špenát, promíchejte a nechte prohřát. Stroužky česneku rozdrťte čepelí nože, nasekejte a přisypte ke špenátu. Zalejte smetanou, promíchejte, přikryjte pokličkou a duste aspoň 20 minut. Na závěr špenát osolte a opepřete podle chuti.

Podávejte s bramborovým knedlíkem noky nebo vařenými bramborami, politými výpekem s cibulí a česnekem.

Add a Comment