Kuře s citrony & petrželkové brambory
|Ingredience
-
- 1 kuře (o váze zhruba 1,5 kg)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 menší biocitrony
- NA PETRŽELKOVÉ BRAMBORY
- 1 kg brambor
- šťáva z 1 citronu
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- špetka drceného chilli
- 1 lžička oregana
- svazek petrželky, nasekané
Postup přípravy
1 Troubu předehřejte na 195 °C. Kuře omyjte a odkrojte volně visící kůži. Nechte okapat a pak kuře uvnitř i zvenčí důkladně vysušte papírovými utěrkami.
2 Řádně osolte a přiměřeně opepřete – sůl a pepř vetřete do kůže i břišní dutiny. Citrony přitlačte a poválejte po stole, aby se uvnitř uvolnila šťáva. Propíchejte hustě párátkem nebo vidličkou, v každém by mělo být nejméně dvacet dírek.
3 Oba citrony vložte do břišní dutiny. Otvor zašijte nebo spíchněte párátky. Uzavřete dobře, ale nikoli zcela vzduchotěsně, aby kuře při pečení neprasklo. Kuchyňským provázkem svažte nohy.
4 Položte kuře do pekáče prsíčky dolů a vložte do horní třetiny předehřáté trouby. Není třeba podlévat. Po 30 minutách opatrně obraťte; dávejte pozor, aby se neprotrhla kůže. Pečte dalších 30–35 minut. Pokud není kůže nikde porušená, kuře se při pečení nafoukne jako míč (když se to nepodaří, nevadí, chuť to neovlivní) a pustí a šťávu.
5 Pak zvyšte teplotu na 220 °C a dopékejte ještě asi 20 minut dozlatova.
6 Mezitím připravte brambory. Oloupejte je (pokud mají pěknou slupku, není to nutné), nakrájejte na měsíčky a ve vyšším plechu je promíchejte s citronovou šťávou, olejem, česnekem, chilli, oreganem a osolte. Podlijte 200 ml teplé vody a dejte je na spodní mřížku péct ke kuřeti. Občas obraťte. Asi po 40 minutách, když jsou zlaté, je promíchejte s petrželkou a vraťte ještě na 5 minut do trouby.
7 Brambory rozdělte na talíře, přidejte porce kuřete a přelijte ho vypečenou šťávou.