Kuře s citrony & petrželkové brambory

Ingredience

    • 1 kuře (o váze zhruba 1,5 kg)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 menší biocitrony
  • NA PETRŽELKOVÉ BRAMBORY
    • 1 kg brambor
    • šťáva z 1 citronu
    • 4 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • špetka drceného chilli
    • 1 lžička oregana
    • svazek petrželky, nasekané

Postup přípravy

1 Troubu předehřejte na 195 °C. Kuře omyjte a odkrojte volně visící kůži. Nechte okapat a pak kuře uvnitř i zvenčí důkladně vysušte papírovými utěrkami.

2 Řádně osolte a přiměřeně opepřete – sůl a pepř vetřete do kůže i břišní dutiny. Citrony přitlačte a poválejte po stole, aby se uvnitř uvolnila šťáva. Propíchejte hustě párátkem nebo vidličkou, v každém by mělo být nejméně dvacet dírek.

3 Oba citrony vložte do břišní dutiny. Otvor zašijte nebo spíchněte párátky. Uzavřete dobře, ale nikoli zcela vzduchotěsně, aby kuře při pečení neprasklo. Kuchyňským provázkem svažte nohy.

4 Položte kuře do pekáče prsíčky dolů a vložte do horní třetiny předehřáté trouby. Není třeba podlévat. Po 30 minutách opatrně obraťte; dávejte pozor, aby se neprotrhla kůže. Pečte dalších 30–35 minut. Pokud není kůže nikde porušená, kuře se při pečení nafoukne jako míč (když se to nepodaří, nevadí, chuť to neovlivní) a pustí a šťávu.

5 Pak zvyšte teplotu na 220 °C a dopékejte ještě asi 20 minut dozlatova.

6 Mezitím připravte brambory. Oloupejte je (pokud mají pěknou slupku, není to nutné), nakrájejte na měsíčky a ve vyšším plechu je promíchejte s citronovou šťávou, olejem, česnekem, chilli, oreganem a osolte. Podlijte 200 ml teplé vody a dejte je na spodní mřížku péct ke kuřeti. Občas obraťte. Asi po 40 minutách, když jsou zlaté, je promíchejte s petrželkou a vraťte ještě na 5 minut do trouby.

7 Brambory rozdělte na talíře, přidejte porce kuřete a přelijte ho vypečenou šťávou.

Add a Comment