Kuřecí plátek v mandlové krustě s otavskými špalíčky

Ingredience

  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky směsi koření na grilované kuře
  • 600 g kuřecích prsou, na plátky
  • 60 g mandlových lupínků
  • 40 g slaniny + 2 lžíce sádla
  • 800 g kořenové zeleniny, na kostičky
  • 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
  • divoké koření (2 bobkové listy, 6 zrnek černého pepře a 3 zrnka nového koření)
  • 100–200 ml drůbežího vývaru nebo vody
  • 200 ml smetany ke šlehání

NA ŠPALÍČKY

  • 800 g brambor (varný typ C)
  • 150 g hrubé mouky
  • 2–3 vejce
  • 100 g krupičky
  • 4 housky, nakrájené na kostičky
  • malá hrstka hladkolisté petrželky, nakrájené nadrobno
  • sůl

Postup přípravy

1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a nechte je vychladnout.

2 Promíchejte med, olivový olej a koření na grilované kuře. Maso naklepejte, vložte do připravené marinády a nechte 15 minut marinovat. Poté ho obalte v mandlích, dejte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě při 135 °C 30 minut; na závěr krátce dopečte při vyšší teplotě kvůli barvě.

3 Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte spolu se sádlem rozpustit v hrnci. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli a osmahněte. Přidejte divoké koření, podle potřeby podlijte vývarem či vodou a duste doměkka. Poté propasírujte, vlijte smetanu, prohřejte a dochuťte.

4 Vychladlé brambory nastrouhejte, přidejte hrubou mouku, krupici, sůl, vejce, housku a petrželku. Vypracujte těsto a vyválejte z něj váleček. Nakrájejte na špalíčky a vařte v páře 15–20 minut (podle velikosti).

5 Kuře podávejte s omáčkou a špalíčky, na talířích dozdobte jogurtem a brusinkami.

Add a Comment