Kuřecí plátek v mandlové krustě s otavskými špalíčky
|Ingredience
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky směsi koření na grilované kuře
- 600 g kuřecích prsou, na plátky
- 60 g mandlových lupínků
- 40 g slaniny + 2 lžíce sádla
- 800 g kořenové zeleniny, na kostičky
- 2 střední cibule, nakrájené nadrobno
- divoké koření (2 bobkové listy, 6 zrnek černého pepře a 3 zrnka nového koření)
- 100–200 ml drůbežího vývaru nebo vody
- 200 ml smetany ke šlehání
NA ŠPALÍČKY
- 800 g brambor (varný typ C)
- 150 g hrubé mouky
- 2–3 vejce
- 100 g krupičky
- 4 housky, nakrájené na kostičky
- malá hrstka hladkolisté petrželky, nakrájené nadrobno
- sůl
Postup přípravy
1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a nechte je vychladnout.
2 Promíchejte med, olivový olej a koření na grilované kuře. Maso naklepejte, vložte do připravené marinády a nechte 15 minut marinovat. Poté ho obalte v mandlích, dejte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě při 135 °C 30 minut; na závěr krátce dopečte při vyšší teplotě kvůli barvě.
3 Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte spolu se sádlem rozpustit v hrnci. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli a osmahněte. Přidejte divoké koření, podle potřeby podlijte vývarem či vodou a duste doměkka. Poté propasírujte, vlijte smetanu, prohřejte a dochuťte.
4 Vychladlé brambory nastrouhejte, přidejte hrubou mouku, krupici, sůl, vejce, housku a petrželku. Vypracujte těsto a vyválejte z něj váleček. Nakrájejte na špalíčky a vařte v páře 15–20 minut (podle velikosti).
5 Kuře podávejte s omáčkou a špalíčky, na talířích dozdobte jogurtem a brusinkami.