Pasta alla Norma

Ingredience

    • 4 střední lilky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 stroužky česneku, na plátky
    • 2x 400g konzerva krájených rajčat nebo 1 kg masitých oválných rajčat (spařených a oloupaných)
    • svazek čerstvé bazalky
    • olej na smažení
    • 500 g špaget
    • 75 g čerstvé ricotty nebo sýra ricotta salata (viz Něco navíc)

Postup přípravy

1 Lilky nakrájejte i se slupkou na kostky o hraně zhruba 1–1,5cm nebo na ,čtvrtplátky‘. Řádně je osolte a nechte 30 minut vypotit. Na oleji opékejte česnek 30 sekund a pak přidejte rajčata z konzervy a polovinu bazalky. Osolte, opepřete a na mírném plameni vařte nejméně 20 minut do zhoustnutí. Vypněte a dejte stranou.

2 Vypocené lilky propláchněte pod tekoucí vodou a dobře osušte v čisté utěrce. Po částech smažte na rozpáleném oleji ze všech stran dočervena. Vyjměte a nechte okapat na papírových utěrkách.

3 Těstoviny uvařte podle návodu na obalu al dente a sceďte. Promíchejte s rajčatovou omáčkou a rozdělte na talíře. Navrch rozdělte lilky a ozdobte pár lístky bazalky. Podávejte posypané rozdrobenou čerstvou ricottou nebo strouhaným sýrem ricotta salata.

Add a Comment