POCTIVÁ RAJSKÁ S PLNĚNÝMI PAPRIKAMI

Papriky, rajčata, mleté maso, rýže – tyhle suroviny dělají z dnešního receptu opravdovou dobrotu. Chcete-li si tedy pochutnat na poctivém babiččině receptu, jste tu na správném místě.

Na 5 porcí potřebujete: 5 zelených paprik (pozor, ať nepálí!), 400 g hezkého mletého vepřového masa (hodí se třeba plecko), 2 vejce, 2 lžíce dlouhozrnné rýže, černý pepř, drcený kmín, špetku sladké papriky, majoránku, podle chuti můžete a nemusíte dávat 2 stroužky česneku a 25 g másla na pekáček

Na omáčku: 100 g másla, 500 ml domácího rajčatového protlaku, 200 ml rajčatového pyré, 1 lžíci hladké mouky a asi 1 lžíci cukru na dochucení

Pokud nemáte k dispozici domácí protlak, máte dvě možnosti: udělat rychlou rajskou z rajčatového pyré, nebo použít zhruba 1,5 plechovky krájených sterilovaných rajčat. Ta nakrájejte úplně najemno nebo je předem rozmixujte!

Troubu zapněte na 190 stupňů. Paprikám odřízněte čepičku a zbavte je semínek, z čepiček vyřízněte stopku a nakrájejte je na malé kousky. V míse smíchejte mleté maso, vajíčka a rýži, nezapomeňte přidat koření, česnek a trochu soli.

Papriky naplňte masovou směsí a naskládejte do pekáčku vymazaného máslem. Pak je vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova. Pak je zalijte asi 2 dl rajčatového pyré, aby do sebe nasákly chuť rajčat, a pečte ještě asi 10–15 minut.

Než se papriky upečou, připravte si omáčku. Máslo rozpusťte a osmahněte v něm lžíci hladké mouky, aby vznikla světlá řídká jíška. Kdo chce, může v másle osmahnout i jednu najemno nakrájenou cibulku. Když je jíška hotová, zalijte ji za stálého míchání asi 4 dl vody a nakonec vmíchejte i rajčatový protlak nebo nakrájená sterilovaná rajčata a pokrájené zbytky paprik. Omáčku dochuťte solí a cukrem, důkladně ji provařte a na závěr ji promixujte, aby byla úplně hladká.

POCTIVÁ RAJSKÁ S PLNĚNÝMI PAPRIKAMI

Add a Comment