KACHNÍ PRSO S POMERANČOVOU GLAZUROU
|INGREDIENCE
- 2 čerstvá kachní prsa s kůží,
- 1 velký pomeranč,
- 1 lžíce oleje,
- 2 lžíce citronového oleje,
- sůl, mletý kmín, ,
- mletý zázvor,
- 1 lžička třtinového cukru,
- cca 300 ml vývaru nebo vody,
POSTUP PŘÍPRAVY
Večer před kachní prsa umyjeme, osušíme, kůži šikmo nakrájíme, ale pozor, neprokrojit až do masa. Osolíme, okmínujeme, zakápneme šťávou ze čtvrtiny pomeranče a zakápneme pár kapkami oleje. Uložíme do misky s víčkem, proložíme plátky pomeranče a necháme marinovat v chladnnu a temnu přes noc.
Připravíme si dvě pánve, jednu s možností vložit do trouby. Rozpálíme pánev se lžící oleje a kachní prsa opečeme nejprve kůží dolů a pak dolů masem pěkně dočervena. Odložíme do druhé pánve, přikryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do rozehřáté trouby cca na 15 – 20 min. dopéct. Čas je orientační, my si v červeném kachním mase moc nelibujeme, nechávám propéct.
Pokračujeme v pánvi na plotně. Do výpeku vsypeme nastrohanou pomerančovou kůru z poloviny pomeranče, vykrájenoou dužinu z poloviny pomeranče, šťávu z poloviny pomeranče, špetku zázvoru, zarestujeme, přidáme třtinový cukr a necháme zkaramelizovat. Podlijeme vývarem nebo vodou, rozmícháme, dochutíme a redukujeme do konzistence hustého sirupu. Dopečená kachní prsa z trouby vložíme do pánve na sporáku a ve sladkopikantní glazuře vykoupeme. Nafilírujeme a podáváme s přílohou podle chuti.