HOVĚZÍ GULÁŠ S KAPIEMI, PETRŽELKOVÝ KNEDLÍK

INGREDIENCE

  • 600 gramů hovězí kližky,
  • 3 masité kapie,
  • 4 cibule,
  • 1 lžíce rajského protlaku,
  • 2 lžíce sádla,
  • 2 stroužky česneku,
  • mletá paprika, kmín, sůl, pepř,
  • hovězí vývar,
  • hladká moukua, 
  • NA KNEDLÍK:
  • 1 vejce,
  • 300 ml mléka,
  • dvě hrsti petržele,
  • 20 gramů droždí,
  • 1 housku,
  • sůl,

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso si nakrájíme na větší kusy, osolíme jej a opepříme. V tlakovém hrnci rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a restujeme ji téměř do tmava. Nesmíme ji však připálit. Pak přidáme maso, papriku a protlak a vše zarestujeme. Podlijeme trochou vývaru a necháme vydusit do šťávy. Přidáme koření, česnek, polovinu na drobno nakrájených kapií a dusíme do měkka. Když je maso měkké, přidáme zbytek kapie (malou část si nechá na ozdobu), zahustíme guláš moukou rozmíchanou ve vodě a provaříme ještě deset minut.
Knedlík: Do mísy prosejeme mouku, vytvoříme v ní důlek, do něhož dáme droždí s trochou cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbytek mléka, přidáme vejce, sůl, pokrájenou žemli a na drobno nasekanou petržel. Prohněteme a na teplém místě necháme vykynout. Vytvoříme dva válečky, které vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Po polovině varu knedlíky otočíme. Krájíme nití na úhledné plátky.

20170101_114046

Add a Comment