HOVĚZÍ GULÁŠ S KAPIEMI, PETRŽELKOVÝ KNEDLÍK
|INGREDIENCE
- 600 gramů hovězí kližky,
- 3 masité kapie,
- 4 cibule,
- 1 lžíce rajského protlaku,
- 2 lžíce sádla,
- 2 stroužky česneku,
- mletá paprika, kmín, sůl, pepř,
- hovězí vývar,
- hladká moukua,
- NA KNEDLÍK:
- 1 vejce,
- 300 ml mléka,
- dvě hrsti petržele,
- 20 gramů droždí,
- 1 housku,
- sůl,
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso si nakrájíme na větší kusy, osolíme jej a opepříme. V tlakovém hrnci rozpálíme sádlo, přidáme cibuli a restujeme ji téměř do tmava. Nesmíme ji však připálit. Pak přidáme maso, papriku a protlak a vše zarestujeme. Podlijeme trochou vývaru a necháme vydusit do šťávy. Přidáme koření, česnek, polovinu na drobno nakrájených kapií a dusíme do měkka. Když je maso měkké, přidáme zbytek kapie (malou část si nechá na ozdobu), zahustíme guláš moukou rozmíchanou ve vodě a provaříme ještě deset minut.
Knedlík: Do mísy prosejeme mouku, vytvoříme v ní důlek, do něhož dáme droždí s trochou cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbytek mléka, přidáme vejce, sůl, pokrájenou žemli a na drobno nasekanou petržel. Prohněteme a na teplém místě necháme vykynout. Vytvoříme dva válečky, které vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Po polovině varu knedlíky otočíme. Krájíme nití na úhledné plátky.