VEPŘOVÉ VÝPEČKY SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

INGREDIENCE

NA VÝPEČKY

  • 800 gvepřové plece,
  • 1 PL soli,
  • 1 PL kmínu,
  • 2 větší cibule,
  • 1 palička česneku,
  • 1 PL oleje,

NA ŠPENÁT

  • 400 g sekaného špenátu, mrazeného,
  • 4 stroužků česneku.
  • máslo,
  • sul,
  • smetana,

NA BRAMBOROVÉ KNEDLIKY

  • 900 g brambor vařených ve slupce, studených,
  • 180 g hrubé mouky,
  • 80 g krupice,
  • sůl,
  • 1 vejce
  • trocha hladké mouky na vyválení knedlíků.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejprve uvaříme brambory menší velikosti, omyté a ve slupce. Scedíme a necháme vychladnout. Smetanu na špenát vytáhneme z lednice ať získá pokojovou teplotu. Špenát necháme úplně povolit.

Troubu předehřejeme na 160°C. Vepřové maso nakrájíme na kostky, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do pekáče dáme 1 PL oleje, rozetřeme a vložíme maso, osolíme, přidáme kmín, cibuli a česnek, promícháme, podlejeme 200 ml vody a vložíme do trouby péct. Občas během pečení zkontrolujeme, otočíme a případně opět podlijeme. Výpečky jsou hotové, až se maso zbarví do hněda včetě cibulky.

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Přendáme ho z misky na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na tři až čtyři díly, ze kterých vyválíme válečky. Konce knedlíků zatlačíme dovnitř, aby nezešpičatěly. Vaříme v osolené vodě asi 20 minut, podle velikosti knedlíku. Pokud se po 5 minutách vaření knedlík neodlepí odedna, pomůžeme mu vidličkou.

V hrnci rozehřejeme máslo, necháme zpěnit, zasypeme moukou a osmahneme dorůžova, zalijeme rychle asi 250 ml teplé vody zamícháme a ihned přidáme špenát. Osolíme a a necháme pobublávat pod poklicí asi 15 minut, občas zamícháme. Česnek nakrájíme na kostičky nebo promačkáme. Po uplynutí stanovené doby přidáme ke špenátu smetanu (pokud nám připadá příliš řidký, rozmícháme ve smetaně ještě další 1-2 PL hladké mouky; pozor na konzistenci smetany, kterou vléváme do špenátu, musí být řidší než kaše, jinak se udělají hrudky) a česnek. Dochutíme solí a necháme ještě 5 minut pod poklicí bublat.

 

20151130_122953 20151130_123047

 

 

Add a Comment