JÁTROVÁ PAŠTIKA
|INGREDIENCE
- 500 g chlazených kuřecích jater,
- 1 šalotka,
- 1 stroužek česneku,
- 1 lžíce másla,
- 1 lžíce sádla,
- špetka strouhaného muškátové oříšku,
- 4 snítky tymiánu,
- sůl,
- čerstvě drcený pepř,
- 250 g másla (50 g si ponecháme na další použití),
- 150 ml 31% smetany ke šlehání,
- 2 lžíce mandlových lupínků,
- 2 lžíce sušených nasekaných brusinek,
POSTUP PŘÍPRAVY
Játra omyjeme, očistíme a osušíme. Překrájíme napolovic. Na sádle a másle necháme zesklovatět pokrájenou šalotku a nasekaný česnek. Přidáme lístky tymiánu a necháme rozvonět. Přidáme játra a zprudka restujeme 5 minut. nesmí být krvavá, uvnitř musí zůstat růžová. Přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Přilejeme smetanu a necháme minutu probublávat. Stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Přemístíme do mixéru a přidáme 200 g zcela měkkého másla. Rozmixujeme dohladka. Podle chuti případně ještě dosolíme. Přidáme madle a brusinky a urovnáme do misek. Zbytek másla necháme rozehřát a trochu zchladnout. Máslem zalejeme povrch játrovky v každé misce. Necháme ztuhnout v lednici. Podáváme na čerstvé nebo opečené bagetě.