Polévka z červené čočky s krupicovými nočky (od 8 měsíců)
|Ingredience
Na cca 2,5 porce polévky:
- 1 mrkev
- 1 malá jarní cibulka nebo půl klasické (či pórek pro děti do roka)
- cca šálek červené čočky
- 1 litr vývaru nebo vody
- oříšek másla
- sůl, majoránka dle chuti
Na nočky:
- 1 vejce (do roka jen žloutek)
- cca čtvrt šálku polohrubé mouky
- cca čtvrt šálku krupičky
- špetka soli
Postup přípravy
Na trošce másla osmahneme na drobňoučko nakrájenou mrkvičku a cibulku do zlatova. Poté nasypeme červenou čočku, zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme do změknutí čočky i mrkve, což trvá tak pět minutek.
Do rozšlehaného vajíčka pečlivě vmícháme mouku a krupičku. Asi tolik, aby byla směs tak hustá, že se bude hůře míchat. Starším ji můžeme i přisolit. V posledních cca dvou minutkách vaření polévky tvoříme malou lžičkou nočky, které házíme do polévky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
Závěrem větším dosolíme, přidáme mezi prsty utřenou majoránku a dle chuti můžeme i trošku česneku.
Dětská specifika:
- dětem do 1 roku vynecháme sůl a česnek
- dětem do 1 roku můžeme nočky udělat pouze ze žloutku (množství mouky tedy uzpůsobte absenci bílku)
- dětem do 1 roku se nedoporučuje dávat cibuli, pórek ale mohou už od 8 měsíců
- červená čočka je taktéž vhodná od 8 měsíců a neměla by nadýmat