Polévka z červené čočky s krupicovými nočky (od 8 měsíců)

Ingredience

Na cca 2,5 porce polévky:

  • 1 mrkev
  • 1 malá jarní cibulka nebo půl klasické (či pórek pro děti do roka)
  • cca šálek červené čočky
  • 1 litr vývaru nebo vody
  • oříšek másla
  • sůl, majoránka dle chuti

Na nočky:

  • 1 vejce (do roka jen žloutek)
  • cca čtvrt šálku polohrubé mouky
  • cca čtvrt šálku krupičky
  • špetka soli

Postup přípravy

Na trošce másla osmahneme na drobňoučko nakrájenou mrkvičku a cibulku do zlatova. Poté nasypeme červenou čočku, zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme do změknutí čočky i mrkve, což trvá tak pět minutek.

Do rozšlehaného vajíčka pečlivě vmícháme mouku a krupičku. Asi tolik, aby byla směs tak hustá, že se bude hůře míchat. Starším ji můžeme i přisolit. V posledních cca dvou minutkách vaření polévky tvoříme malou lžičkou nočky, které házíme do polévky. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.

Závěrem větším dosolíme, přidáme mezi prsty utřenou majoránku a dle chuti můžeme i trošku česneku.

 

Dětská specifika:

  • dětem do 1 roku vynecháme sůl a česnek
  • dětem do 1 roku můžeme nočky udělat pouze ze žloutku (množství mouky tedy uzpůsobte absenci bílku)
  • dětem do 1 roku se nedoporučuje dávat cibuli, pórek ale mohou už od 8 měsíců
  • červená čočka je taktéž vhodná od 8 měsíců a neměla by nadýmat

Polévka z červené čočky

Add a Comment