Boloňská omáčka k těstovinám

Ingredience

  • 3–4 lžíce olivového oleje (část lze nahradit máslem)
  • 1 menší bílá cibule, jemně pokrájená
  • 2 menší stvoly řapíkatého celeru, pokrájené
  • 1 větší mrkev, jemně nastrouhaná nebo nakrájená
  • 350 g kvalitního, ale ne moc suchého mletého masa (na 2 díly hovězího 1 díl vepřového)
  • 200 ml dobrého červeného nebo bílého suššího vína
  • 500 g zralých čerstvých či konzervovaných soudečkovitých loupaných italských rajčat, rozmělněných včetně šťávy
  • sůl, čerstvě mletý pepř a strouhaný muškátový oříšek na dochucení

K podávání:

  • silnější nudle tagliatelle, ouška, mušle nebo kroucánky
  • čerstvě strouhaný parmazán nebo ovčí sýr pecorino

 

Postup přípravy

Ve velkém silnostěnném kastrolu (kameninový, litinový) rozehřejte olej, vsypte cibuli a asi dvě minuty smažte, aby zprůsvitněla. Poté přihoďte celer i mrkev a za častého promíchávání opékejte ještě dvě minuty.

Přidejte maso – aby se lépe rozmělnilo, protlačujte je v dlani a skrz prsty tak, jak je přidáváte do kastrolu. Stále míchejte a rozmělňujte vařečkou, ať se maso osmahne ze všech stran. Zalijte vínem, promíchávejte a nechte víno odpařit. Vlijte rozmělněná rajčata, dobře promíchejte, osolte a opepřete a nechte na mírném plameni lehce probublávat, asi tři hodiny, až omáčka silně zhoustne a chutě se propojí. Občas zamíchejte. Pokud by se přichytávala, podlijte trochou vody.

Ochutnejte a podle potřeby osolte, opepřete a poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s těstovinami, posypané strouhaným sýrem.

Add a Comment