Vepřové závitky s ořechy
|Ingredience
-
- 4 vepřové řízky z kýty (celkem asi 600 g)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 5 stroužků česneku, neoloupaných
- 1–2 lžičky hladké mouky
- 4 bobkové listy (pokud možno čerstvé)
- Na nádivku
- 4 lžíce másla
- 150 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky
- 2 cibule, jedna nakrájená nadrobno, druhá na kolečka
- 80 g sušených meruněk, propláchnutých a nasekaných
- 8 lístků šalvěje, nasekaných
- špetka muškátového květu
- 100 ml kvalitního bílého vína
- 2–3 lžíce nasekané petrželky
- hrst vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
- 1 vejce
- sůl a pepř
- bramborová kaše k podávání
Postup přípravy
1 Nejprve připravte nádivku. V pánvi na polovině másla opečte dozlatova 100 g slaniny; stačí pět minut. Přidejte nasekanou cibuli a míchejte další 4 minuty. Vhoďte meruňky, šalvěj, muškátový květ, osolte, opepřete a podlijte vínem. Zvolna vařte asi 10 minut, až se tekutina téměř vstřebá. Odstavte z ohně, nechte zchladnout a vmíchejte petrželku, ořechy a vejce. Zapněte troubu na 180 °C.
2 Řízky rozklepejte (pokud jsou dlouhé, můžete je přeříznout napůl a vytvořit osm malých závitků). Osolte, opepřete a po vnitřní straně potřete nádivkou. Sviňte do roládek a spíchněte párátkem.
3 Do pekáče vložte zbylé máslo, česnek, zbytek slaniny a cibuli na kolečka. Navrch dejte závitky, proložte je bobkovými listy a pečte přiklopené asi 45 minut doměkka; občas podlijte vodou nebo vývarem a přelijte výpekem. Odklopte, do šťávy vmíchejte mouku rozkvedlanou ve 100 ml vody a pečte ještě 15 minut dozlatova. Šťávu případně dosolte nebo zřeďte vývarem. Podávejte s kaší.