Vepřové závitky s ořechy

Ingredience

    • 4 vepřové řízky z kýty (celkem asi 600 g)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 5 stroužků česneku, neoloupaných
    • 1–2 lžičky hladké mouky
    • 4 bobkové listy (pokud možno čerstvé)
  • Na nádivku
    • 4 lžíce másla
    • 150 g anglické slaniny, nakrájené na nudličky
    • 2 cibule, jedna nakrájená nadrobno, druhá na kolečka
    • 80 g sušených meruněk, propláchnutých a nasekaných
    • 8 lístků šalvěje, nasekaných
    • špetka muškátového květu
    • 100 ml kvalitního bílého vína
    • 2–3 lžíce nasekané petrželky
    • hrst vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
    • 1 vejce
    • sůl a pepř
    • bramborová kaše k podávání

Postup přípravy

1 Nejprve připravte nádivku. V pánvi na polovině másla opečte dozlatova 100 g slaniny; stačí pět minut. Přidejte nasekanou cibuli a míchejte další 4 minuty. Vhoďte meruňky, šalvěj, muškátový květ, osolte, opepřete a podlijte vínem. Zvolna vařte asi 10 minut, až se tekutina téměř vstřebá. Odstavte z ohně, nechte zchladnout a vmíchejte petrželku, ořechy a vejce. Zapněte troubu na 180 °C.

2 Řízky rozklepejte (pokud jsou dlouhé, můžete je přeříznout napůl a vytvořit osm malých závitků). Osolte, opepřete a po vnitřní straně potřete nádivkou. Sviňte do roládek a spíchněte párátkem.

3 Do pekáče vložte zbylé máslo, česnek, zbytek slaniny a cibuli na kolečka. Navrch dejte závitky, proložte je bobkovými listy a pečte přiklopené asi 45 minut doměkka; občas podlijte vodou nebo vývarem a přelijte výpekem. Odklopte, do šťávy vmíchejte mouku rozkvedlanou ve 100 ml vody a pečte ještě 15 minut dozlatova. Šťávu případně dosolte nebo zřeďte vývarem. Podávejte s kaší.

Add a Comment