Zapečené mexické tortilly
|Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule, nakrájené na klínky
- 3 nejlépe různobarevné papriky, očištěné a nakrájené na tenké proužky
- 1 chilli papričku
- 220 g sterilovaných loupaných rajčat
- 1 svazek čerstvého koriandru, nasekaný
- 8 moučných tortill
- 200 g tvrdého sýra typu čedar
- 200 ml zakysané smetany
- 200 g konzervovaných tmavých fazolí
- sůl a pepř na dochucení
- případně směs zelených lístků k podávání
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Na pánvi zahřejte olej, osmahněte na něm cibuli, papriky a půl chilli papričky. Na vyšším plameni za stálého míchání smažte pět až osm minut, až papriky téměř změknou. Přidejte rajčata a část koriandru a asi dvě minuty povařte.
2. Tortilly rozložte na pracovní plochu a připravte si mělkou zapékací nádobu. Třetinu sýra nakrájejte na kostičky, zbytek nastrouhejte a smíchejte se zakysanou smetanou, zbytkem chilli papričky a koriandrem. Fazole i s nálevem krátce promixujte na hrubší směs a dochuťte. Na každou tortillu naneste část paprikové i fazolové směsi a pak kostičky sýra. Pevně zarolujte jako palačinky a klaďte vedle sebe do zapékací misky švem dolů. Ještě je potřete zakysanou smetanou se sýrem.
3. Vložte do předehřáté trouby a zapékejte 25–30 minut, až je všechno zlatavé a omáčka pěkně bublá. Tortilly před podáváním překrojte napůl.