Zelený salát s ořechy, pomeranči a sýrem

Ingredience

  • 1 hrnek vlašských ořechů + 2 lžíce vody a 2 lžíce krupicového cukru
  • ¼ hrnku bílého vinného octa
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
  • ¼ lžičky mletého hořčičného prášku nebo drcených semínek hořčice či 1 lžička francouzské hořčice
  • 3 lžíce ořechového či olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1 velký zelený salát, opláchnutý a natrhaný na kousky
  • 100 g sýra typu feta nebo sýra s modrou plísní
  • 2 sladké pomeranče, oloupané a nakrájené na filátka bez dělicích blanek

Postup přípravy

1.  Troubu předehřejte na 160 °C. Ořechy nasypte na plech s okrajem, postříkejte vodou a posypte cukrem. Vložte do trouby a za občasného promíchání pečte asi čtvrt hodiny, až cukr zkaramelizuje. Nechte na plechu vychladnout.

2.  Ocet, pomerančovou kůru a hořčici spolu prošlehejte. Postupně zašlehejte olej, osolte a opepřete.

3.  Listy salátu zlehka promíchejte v míse s rozdrobeným sýrem, ořechy a pomerančovými filátky, zakápněte zálivkou a ihned podávejte.

Add a Comment