HONZOVY BUCHTY
|INGREDIENCE
- 2 ks žloutek,
- 100 g cukr moučka,
- 250 ml mléka,
- 500 g hladká mouka,
- 1 dl olej.
- droždí,
- sůl,
PLNKA:
250 g tvarohu, vanilkový cukr, 1 žloutek
POSTUP PŘÍPRAVY
Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme. Pekáč vymažeme olejem.
Z těsta tvoříme kuličky na tác. Až máme všechno těsto spotřebované, začneme od první kuličky roztahovat kuličky na placky, které plníme náplní. Buchty uzavřeme a skládáme do olejem vymazaného pekáčku těsně vedle sebe. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Vršky buchtiček potřeme olejem a dáme do trouby. Pečeme na 175 °C asi 22 minut. Buchty s tvarohovou náplní pečeme o něco déle. Ještě horké buchty opět z vrchu potřeme olejem a kdo chce, může pocukrovat.
Honzovy buchty podáváme podle chuti.
Náplně. Maková: Mák spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty.
Tvarohová: Jeden tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a žloutkem. Podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem a přidáme rozinky.