TVAROHOVÝ KOLÁČ S RYBÍZEM

INGREDIENCE

  • 370 g lineckého těsta,
  • papír na pečení a fazole (jako zátež)
  • cukr moučka na posypání,
  • forma na koláč + mouka na podsypání těsta,
  • NÁPLŇ:
  • 350 g černého rybízu,
  • 115 g jemného tvarohu,
  • 60 g zakysané smetany,
  • 60 g cukru krupice,
  • 3 ks vejce,
  • špetka citronové kůry,
  • špetka nastrouhaného muškátového ořechu,

POSTUP PŘÍPRAVY

Linecké těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, vyložíme jím kulatou koláčovou formu a to i okraje formy, propícháme na několika místech vidličkou a necháme 30 minut v chladničce ztuhnout. Na těsto položíme papír na pečení, hojně posypeme fazolemi (takto zajistíme, aby nám těsto při pečení nevyběhlo) a v troubě vyhřáté na 200 °c pečeme 10 minut, potom papír i s fazolemi odstraníme a korpus dopečeme dozlatova, tedy asi dalších 10 minut. Do mísy dáme tvaroh, který pak utřeme se zakysanou smetanou, cukrem, vejci, citronovou kůrou a špetkou muškátového oříšku.  Hmotu vylijeme na upečený a zchladlý korpus, posypeme omytými a důkladně okapanými borůvkami a v troubě vyhřáté na 180 °C koláč dopečeme dalších 25 minut.  Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat, jak teplý, tak i studený ozdobený snítky máty.

Čerstvé nebo i zmrazené borůvky můžete povařit ve vodě s trochou cukru. Docílíme tak sladší a výraznější chuti koláče.

20160409_125917

Add a Comment