TVAROHOVÝ KOLÁČ S RYBÍZEM
|INGREDIENCE
- 370 g lineckého těsta,
- papír na pečení a fazole (jako zátež)
- cukr moučka na posypání,
- forma na koláč + mouka na podsypání těsta,
- NÁPLŇ:
- 350 g černého rybízu,
- 115 g jemného tvarohu,
- 60 g zakysané smetany,
- 60 g cukru krupice,
- 3 ks vejce,
- špetka citronové kůry,
- špetka nastrouhaného muškátového ořechu,
POSTUP PŘÍPRAVY
Linecké těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, vyložíme jím kulatou koláčovou formu a to i okraje formy, propícháme na několika místech vidličkou a necháme 30 minut v chladničce ztuhnout. Na těsto položíme papír na pečení, hojně posypeme fazolemi (takto zajistíme, aby nám těsto při pečení nevyběhlo) a v troubě vyhřáté na 200 °c pečeme 10 minut, potom papír i s fazolemi odstraníme a korpus dopečeme dozlatova, tedy asi dalších 10 minut. Do mísy dáme tvaroh, který pak utřeme se zakysanou smetanou, cukrem, vejci, citronovou kůrou a špetkou muškátového oříšku. Hmotu vylijeme na upečený a zchladlý korpus, posypeme omytými a důkladně okapanými borůvkami a v troubě vyhřáté na 180 °C koláč dopečeme dalších 25 minut. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat, jak teplý, tak i studený ozdobený snítky máty.
Čerstvé nebo i zmrazené borůvky můžete povařit ve vodě s trochou cukru. Docílíme tak sladší a výraznější chuti koláče.