RAJSKÁ OMÁČKA S KOULEMI OD BABIČKY

INGREDIENCE

  • MASOVÉ KOULE:
  • sójová omáčka,
  • mletá sladká paprika,
  • 1 cibule,
  • 0,5 kg mleté maso,
  • sůl,
  • strouhanka,
  • 1 – 2 ks vejce,
  • NA OMÁČKU:
  • 2 cibule,
  • 4 ks hřebíčku,
  • 2 – 3 lžíce cukru,
  • sůl,
  • 6 kuliček celé nové koření,
  • 2 konzervy rajčatového protlaku,
  • 1 špetka tymiánu,
  • 2 – 3 ks bobkový list,
  • 4 lžíce oleje,
  • sladký kečup,

POSTUP PŘÍPRAVY

Masové koule

Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.

Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě (v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu), nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.

Rajská omáčka

V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr, nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.

Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny.

20160416_110800 20160416_110813

Add a Comment