PODZIMNÍ KUŘE S JABLKY A ŠALVĚJÍ
|INGREDIENCE
- 1 kuře nebo 4 stehna ( já dělala jen dvě ),
- brambory podle počtu osob,
- slanina nebo sušená šunka ( prosciutto, Schwartzwaldská apod. ),
- 2 menší kyselejší jablka,
- 1 cibule ,
- čerstvá šalvěj a rozmarýn,
- koření vhodné na kuře,
- kousek másla,
- sůl, pepř,
POSTUP PŘÍPRAVY
Cibuli nakrájíme na kolečka nebo jak chcete, brambory oškrábeme, jablka zbavíme jadřinců a obojí také pokrájíme. Vložíme do remosky nebo pekáčku a osolíme. Kůži na kuřeti uvolníme a nastrkáme pod ni část slaniny nebo sušené šunky, šalvěje a rozmarýnu. Taktéž osolíme a položíme na brambory s cibulí a jablky. Zbytek slaniny natrháme nebo nakrájíme a spolu s bylinkami nastrkáme mezi brambory s jablky. Vše opepříme čerstvě mletým pepřem a poklademe vločkami másla. Uzavřeme remosku a pečeme hodinu. Pokud pečete v troubě v pekáči, malinko podlijte vodou a přiklopené pečte 40 minut při 200C a poté odklopené dopečte. Pečeme v remosce.