DUŠENÁ HOVĚZÍ KLIŽKA NA VÍNE

INGREDIENCE

  • olivový olej,
  • slanina,
  • cibule,
  • hnědý cukr,
  • mrkev,
  • celer,
  • hovězí kližka,
  • červené víno,
  • voda,
  • sůl, pepř,
  • bobkový list,
  • rozmarýn,
  • tmavá jíška

POSTUP PŘÍPRAVY

Na troše olivového oleje si orestujte na proužky pokrájený špek nebo slaninu. Přidejte cibuli pokrájenou na půlkolečka a restujte dozlatova až hněda. Zasypte trochou hnědého cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Přihoďte pokrájenou mrkev na kolečka a celer na kostky a vše promíchejte a restujte. Potom si kližku nakrájejte na větší kostky a opečte ze všech stran. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list a posekaný rozmarýn. Zalijte červeným vínem a nechte ho vyvařit. Pak dolejte vodou nebo vývarem a duste na mírném ohni cca 2 – 2,5 hodiny, záleží samozřejmě na mase. Když je maso měkké, poprašte hotovou jíškou  a pod pokličkou ji nechte propařit.  Pokud máte hrnec vhodný do trouby, klidně duste maso v troubě. Podávejte s bramborovou kaší, kroketami nebo bramborovými noky.

 

20160129_152306

Add a Comment