DUŠENÁ HOVĚZÍ KLIŽKA NA VÍNE
|INGREDIENCE
- olivový olej,
- slanina,
- cibule,
- hnědý cukr,
- mrkev,
- celer,
- hovězí kližka,
- červené víno,
- voda,
- sůl, pepř,
- bobkový list,
- rozmarýn,
- tmavá jíška
POSTUP PŘÍPRAVY
Na troše olivového oleje si orestujte na proužky pokrájený špek nebo slaninu. Přidejte cibuli pokrájenou na půlkolečka a restujte dozlatova až hněda. Zasypte trochou hnědého cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Přihoďte pokrájenou mrkev na kolečka a celer na kostky a vše promíchejte a restujte. Potom si kližku nakrájejte na větší kostky a opečte ze všech stran. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list a posekaný rozmarýn. Zalijte červeným vínem a nechte ho vyvařit. Pak dolejte vodou nebo vývarem a duste na mírném ohni cca 2 – 2,5 hodiny, záleží samozřejmě na mase. Když je maso měkké, poprašte hotovou jíškou a pod pokličkou ji nechte propařit. Pokud máte hrnec vhodný do trouby, klidně duste maso v troubě. Podávejte s bramborovou kaší, kroketami nebo bramborovými noky.