HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MÁKEM A TVAROHEM

Koláč, který kombinuje mák, tvaroh a hrušky? Ano, a je pekelně dobrý! Vyběhněte na zahradu, natrhejte pár hrušek, připravte si křehké těsto, a dokonalý víkendový moučník je na světě! Pokud nemáte rádi mák nebo tvaroh, můžete použít jen jednu z náplní, dohromady jsou však nejlepší. Koláč se rozplývá na jazyku a voní na sto kilometrů! Začněte ho péct hned teď!

Na formu o průměru 25 cm potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 3 lžíce cukru krupice, vodu podle potřeby, 500 g tvarohu ve vaničce, semínka z půlky vanilkového lusku, 2 lžíce cukru moučka, 2 vajíčka, 200 g mletého máku (už se tak dá koupit), 300 ml mléka, 100 g cukru krystal, 3 hrušky

Postup: Nejdříve v misce smíchejte hladkou mouku se 3 lžícemi cukru krupice a přidejte nakrájené máslo. Máslo zapracujte a postupně přilévejte studenou vodu, dokud těsto není krásně hladké a pevné. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.

Zatímco těsto odpočívá, připravte si makovou náplň. Do hrnce nasypte mák, přilejte mléko a směs přiveďte k varu. Krátce povařte a oslaďte cukrem krystal. Náplň nechte vychladnout.

Odpočaté těsto vyndejte z lednice a vyválejte ho na tenkou placku o trochu větší, než je forma. Těsto dejte do formy a na dně udělejte pomocí vidličky několik děr.

Hrušky očistěte, podélně rozkrojte a vykrojte jádřinec (pak hrušky můžete nakrájet na plátky).

Nakonec připravte tvarohovou náplň. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. V misce smíchejte tvaroh, žloutky, cukr moučka a vanilková semínka a sníh do směsi opatrně vmíchejte.

Na těsto rovnoměrně rozprostřete makovou náplň, naskládejte a přitlačte hrušky a zakryjte tvarohovou směsí. Dejte péct do předehřáté trouby na 175 °C na 45 minut. Podávejte vychladlé.

Add a Comment