Kure na citronu a rozmarynu
|Na 4 porce potřebujete: 1 menší kuře, 10 brambor, 1 cibuli, 1 hlavičku česneku, 6 citronů, několik snítek rozmarýnu, sůl, 3 lžíce olivového oleje, půl lžíce másla
Na salát potřebujete: 200 g rukoly, 1 velký pomeranč, hrst dýňových semínek, lžíci balzamikové redukce, trochu olivového oleje na smažení a trochu do salátu
Postup: Kuře omyjte, očistěte od peří a nechte odpočinout. Česnek oloupejte, nasekejte najemno a dejte do misky. K němu přidejte najemno nasekaný rozmarýn a kvalitní olivový olej. Nakonec do marinády přilejte šťávu ze dvou citronů a přisypte sůl. Do hrnce s vroucí vodou dejte jeden celý citron a nechte ho asi 5 minut povařit. Vyndejte ho, propíchejte a dejte do vnitřku kuřete. Kuře dejte do pekáčku a celý jeho povrch důkladně promažte připravenou marinádou. Nebojte se směs do kuřete důkladně vmasírovat. Nakonec kuře obsypte zbylými citrony pokrájenými na plátky nebo na měsíčky. Kuře dejte péct do přehřáté trouby na 180 °C asi na 1 až 1,5 hodiny.
Nyní si připravte salát. Do misky dejte omytou rukolu a oloupaný a pokrájený pomeranč. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm dýňová semínka do křupava. Vše smíchejte v misce a zalejte olivovým olejem.
Jako příloha se hodí brambory. Ty omyjte, oškrábejte a nakrájejte na stejně velké kusy. Uvařte je do měkka. Cibulku pokrájejte najemno a na másle ji opečte do zlatova. Opečenou cibulku opatrně vmíchejte do brambor a na závěr je zalejte trochou výpeku z kuřete. Kuře naporcujte a podávejte s bramborami, salátem a trochou balzamikové redukce.