Ingredience
- 130 g 80% čokoláda
- 150 g moučkový cukr
- 135 g měkké máslo
- 6 ks vejce
- 70 g třtinový cukr
- 250 g meruňková marmeláda
- 125 g polohrubá mouka
- máslo a hrubá mouka na vysypání dortové formy
- 150 g 80% čokoláda na polevu
- 2 lžíce rum
- 1/2 kypřící prášek
Postup přípravy
- Čokoládu rozlámeme na kostičky a rozpustíme ji ve vodní lázni. Za občasného promíchání ji necháme trochu schladnout. Mezitím ušleháme změklé máslo s moučkovým i třtinovým cukrem. Přidáme žloutky, kypřící prášek a rozpuštěnou čokoládu a vše metličkou promícháme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a postupně a opatrně ho přimícháme do čokoládového těsta. Nakonec do těsta postupně přimícháme i prosetou mouku.
- Dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme ji hrubou moukou – poté do ní vlijeme těsto a dáme dort péct. Po dobu 15 minut pečeme dort při 180 °C, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 45 minut. Dort necháme pořádně vychladnout, vyjmeme ho z formy a uprostřed podélně rozřízneme.
- Marmeládu si dáme i s rumem do kastrůlku a na středním plameni ji za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme cca 4 minuty. Poté 2/3 marmelády potřeme korpus. Přiklopíme horní díl a zbytkem marmelády potřeme celý povrch, i boky dortu.
- Nakonec si připravíme polevu – čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a dort jí celý polejeme. Necháme čokoládu ztuhnout v lednici a můžeme podávat, nejlépe s kopečkem šlehačky.