Špenátová polévka
|400 g zmražených špenátových listů
200 g smetany (12 %)
1 žloutek
50 g másla
1 menší cibule (cca 60 g)
4 stroužky česneku
2 polévkové lžíce hladké mouky (cca 40 g)
1 čajová lžička soli (cca 5 g)
1 kostka masoxu
1/2 kávové lžičky pepře
smetana (33 %), houska, čerstvé špenátové listy, čerstvě mletý pepř (na ozdobu při podávání, nemusí být)
V hrnci rozpustíme na mírném ohni máslo, přisypeme najemno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Mícháme, pozor na cibuli na stěnách hrnce, pokud nám na nich nějaká ulpí, bude mít snahu se připalovat.
Zhruba po 3 – 5 minutách přisypeme na zpěněnou cibuli mouku.
Za častého promíchávání vytvoříme světlou jíšku. Tak za 3 – 4 minutky by měla být hotová.
Přidáme povolený špenát, osolíme a opepříme, promícháme. Zalijeme 1200 ml studeného vývaru. Pokud vývar nemáme, nahradíme ho 1200 ml studené vody a 1 kostkou rozdrobeného masoxu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni 15 minut.
(Mezitím si připravíme housku na servírování polévky. Na pánvi rozpustíme 15 g másla a přidáme na kostičky pokrájenou housku nebo rohlík. Nesesypeme rovnou z prkýnka, na pánev by se nám dostaly i drobečky a ty by se připalovaly. Na mírném ohni a za občasného promíchání opečeme dozlatova.)
Hrnec přendáme na vhodnou podložku a polévku rozmixujeme.
Vrátíme na sporák. V hrnku rozmícháme smetanu se žloutkem, vlijeme do polévky a necháme jen přejít varem (jakmile se začne vařit, vypínáme).
Na závěr přidáme 3 – 4 stroužky dobře utřeného nebo prolisovaného česneku.
Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, popřípadě můžeme ještě přidat česnek (pokud nemáme moc výrazný).