Tvarohové, tiramisu

Ingredience

    • 2 balíčky dětských piškotů
    • 100 ml ořechového likéru či rumu
    • 250 ml silného espressa nebo překapávané kávy
    • 1 balíček želatiny
    • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
    • 3 lžíce moučkového cukru
    • 300 g tučného či polotučného tvarohu (ne vaničkový)
    • hořká čokoláda na ozdobu

Postup přípravy

1 Polovinu piškotů poskládejte na dno mělké čtverhranné misky zhruba o litrovém objemu. Likér smíchejte s kávou a polovinou vzniklé směsi pokapejte piškoty. Želatinu namočte podle návodu na obalu do vody.

2 Bílky ušlehejte do polotuha (špičky se ohýbají dolů). Pak k nim postupně přisypte dvě lžíce cukru a šlehejte tak dlouho, až získáte tuhý, lesklý sníh – špičky by se po vytažení metel neměly ohýbat dolů. V jiné misce utřete žloutky se zbývající lžící cukru, vmíchejte tvaroh, vychladlou želatinu a opatrně přidejte ušlehané bílky.

3 Polovinu tvarohové směsi přesuňte do formy na navlhčené piškoty. Nahoru narovnejte zbylé piškoty, stejně jako předtím je pokapejte kávou s likérem a navršte na ně zbytek tvarohové hmoty; dobře ji uhlaďte nožem nebo gumovou stěrkou.

4 Hotové tiramisu ozdobte nahrubo nastrouhanou čokoládou a dejte na dvě až tři hodiny chladit do lednice.

Add a Comment