Tvarohové, tiramisu
|Ingredience
-
- 2 balíčky dětských piškotů
- 100 ml ořechového likéru či rumu
- 250 ml silného espressa nebo překapávané kávy
- 1 balíček želatiny
- 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
- 3 lžíce moučkového cukru
- 300 g tučného či polotučného tvarohu (ne vaničkový)
- hořká čokoláda na ozdobu
Postup přípravy
1 Polovinu piškotů poskládejte na dno mělké čtverhranné misky zhruba o litrovém objemu. Likér smíchejte s kávou a polovinou vzniklé směsi pokapejte piškoty. Želatinu namočte podle návodu na obalu do vody.
2 Bílky ušlehejte do polotuha (špičky se ohýbají dolů). Pak k nim postupně přisypte dvě lžíce cukru a šlehejte tak dlouho, až získáte tuhý, lesklý sníh – špičky by se po vytažení metel neměly ohýbat dolů. V jiné misce utřete žloutky se zbývající lžící cukru, vmíchejte tvaroh, vychladlou želatinu a opatrně přidejte ušlehané bílky.
3 Polovinu tvarohové směsi přesuňte do formy na navlhčené piškoty. Nahoru narovnejte zbylé piškoty, stejně jako předtím je pokapejte kávou s likérem a navršte na ně zbytek tvarohové hmoty; dobře ji uhlaďte nožem nebo gumovou stěrkou.
4 Hotové tiramisu ozdobte nahrubo nastrouhanou čokoládou a dejte na dvě až tři hodiny chladit do lednice.