Kachní prsa se švestkovou omáčkou

  • 4 ks kachních prsou
  • 2 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • voda
  • sůl

Na omáčku:

  • 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml smetany
  • 200 g švestkových povidel
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks hřebíčků
  • 1 ks badyánu
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1/2 ks cibule
  • kousek celé skořice
  • voda
  • sůl
  1. Kachní prsa opláchneme, osušíme, tučnější kůži nařízneme do tenkých proužků, osolíme, opepříme, v hlubším kastrolu na rozehřátém oleji prsa po obou stranách opečeme, podlijeme trochou vody, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme zakryté 20 minut
  2. Na rozehřátém másle orestujeme oloupanou cibuli i stroužek česneku nakrájené na drobno, přidáme očištěnou na hranolky nakrájenou mrkev a společně opečeme, pak přimícháme povidla, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a koření, omáčku naředíme vodou a přelijeme do hrnce s kachnou
  3. Po 30 minutách dušení kachní prsa vyjmeme, zabalíme do alobalu a vrátíme do teplé vypnuté trouby, z omáčky vyjmeme koření, zjemníme ji smetanou rozšlehanou s moukou, podle potřeby dochutíme solí, promícháme a 10 minut povaříme
  4. Maso nakrájíme na plátky a na talířích přelijeme omáčkou.

Add a Comment