HOVĚZÍ PO BURGUNDSKU
|INGREDIENCE
- 700 ghovězí maso
- 1 cibule
- libová slanina
- 300 ml červeného vína
- 300 ml vývaru
- 1 mrkve
- 5 stroužku česneků
- 1 rajský protlak
- hladká mouka
- tymián
- 2 bobkové listy
- máslo
- olivový olej
- sůl, pepř
POSTUP PŘÍPRAVY
Troubu rozehřejeme na 230°C. Maso nakrájíme na kostky o rozměru asi 4cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3x2cm, orestujeme na jedné lžíci oleje. Vyndáme ji a na výpeku orestujeme kostky masa dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a kastrolem zatřeseme, aby se maso obalilo moukou. Vložíme na 4 minuty do trouby. Poté vyndáme, teplotu v troubě snížíme na 150°C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián, bobkový list. Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme.
Zeleninová kaše – povaříme v hrnci brambory a celer. Až je zelenina uvařená, rozmixujeme, přidáme vlažné mléko, máslo a osolíme. Vymixujeme do hladka.