PEČENÁ RAJČATA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ
|INGREDIENCE
- rajčata pěkně zralá,
- přírodní hnědý cukr třtinový,
- tymián,
- balzamikový ocet,
- olivový olej (-množství není uvedeno schválně, protože přijde od každého na jednotlivé rozpůlené rajče)
POSTUP PŘÍPRAVY
Troubu si předehřejeme na 150 C. Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru. Na každou polovinu rajčete přijde – snažíme se přímo na rozkrojené rajče – špetka tymiánu, plátečky česneku, posypat hnědým cukrem (udělá prima karamelovou příchuť!), pokapat balzamikovým octem a olivovým olejem.
Pečeme zvolna nejdříve 150 C, po 1/2 na 120 C cca 2 – 3 hodiny podle velikosti rajčat . Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat.°(Čas pečení je orientační, řídíte se velikostí rajčat a vůní linoucí se z trouby, nesmí se připalovat-pečeme zvolna!).
(Dělala jsem 2x – velká rajčata 3,5 hod. + malá cherry rajčátka 2,5 hod.) Kdo chce mít rajčata úplně usušená, musel by je péct cca 6 hod.
Varianty uskladnění:
1) sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 C po dobu 10 min.°Ještě horké rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horké obrátíme dnem vzhůru a vychladlé uskladníme v chladu a temnu.
2) Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 min. na 80 °C. Dále postup stejný.