PAMPELIŠKOVÝ MED
|INGREDIENCE
- 400 ks hlaviček pampelišky,
- 2 litry voda,
- 2 ks citrón,
- 2 kg cukr krystal,
POSTUP PŘÍPRAVY
Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do hrnce a zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme od bodu varů 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 2 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je med hustší.
Pampeliškový med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení. Můžeme také rozmíchat s máslem /medové máslo/ a mazat na chleba nebo pečivo.