TRHACÍ BUCHTA
|INGREDIENCE
- TĚSTO:
- 290 g hladké mouky,
- 40 g moučkové cukru,
- 5 g sušeného droždí,
- 60 g másla,
- 80 g mléka,
- 60 g vody,
- 2 vetší vejce,
- půl lžičky soli,
- NÁPLŇ:
- 60 g roztopeného másla,
- 100 g krupicového cukru,
- 2 lžíce skořice,
- 80 g mletých ořechů,
POSTUP PŘÍPRAVY
Máslo spolu s mlékem zahříváme v jednom kastrolku, dokud se máslo nerozpustí.
Zbývající suroviny odvážíme do hnětací mísy, přilijeme k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhněteme těsto. Těsto není moc hutné a trochu se lepí. Posypeme je lehce hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu, dokud těsto nenakyne do dvojnásobného objemu (cca 1 hodina). Vodu přilévejte raději postupně, nemusíte ji použit ani všechnu, aby těsto nebylo příliš řídké, jak uvádí někteří v komentářích.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a ořechy. Plát rozřežeme na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládáme na sebe a rozřízneme je opět na 6 stejně širokých obdélníků.
Formu na biskupský chlebíček dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládáme za sebou do formy, kterou přikryjeme utěrkou a těsto necháme opět 45 minut kynout.
Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Podáváme lehce prochladlé.