Bleskový hroznový koláč
|Ingredience
- Těsto:
- 3 vejce
- 150 g cukr pískový
- 100 g tvaroh
- 2 lžíce mléko
- 150 g mouka polohrubá
- 1 prášek do pečiva
- 300 g víno hroznové
- Náplň:
- 2 vaničky tvaroh
- 2 lžíce cukr moučkový
- dle chuti cukr krupice
- 2 balení želatina
- Ostatní:
- 1 lžíce strouhanka
- 1 lžíce máslo
Postup přípravy
- V míse utřeme pomocí metly žloutky s cukrem‚ tvarohem a mlékem do pěny. Pak postupně vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem‚ až vznikne hladká hmota.
- V jiné míse ušleháme z vaječných bílků pomocí metly nebo elektrického šlehače tuhý sníh‚ který po částech zlehka vmícháme do připraveného těsta.
- Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a povrch uhladíme.
- Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme přibližně 20 minut. Upečený moučník vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Mezitím rozmícháme tvaroh s cukrem a tuto hmotu rozetřeme po celém povrchu vychladlého koláče.
- Želatinu připravíme podle návodu na obalu a osladíme ji. Do tvarohové hmoty na koláči vmáčkneme v kruzích kuličky vína‚ zalijeme je želatinou a necháme ztuhnout.