MALINOVÝ DORTÍK
|INGREDIENCE
- NA KORPUS:
-
2 vejce,
-
65 g cukru krupice,
-
50 g hladké mouky,
-
špetka soli,
-
20 g teplého rozpuštěného másla,
-
1/2 lžičky vanilkového extraktu,
-
kapka citonového oleje (nemusí být)
- NA TVAROHOVÝ KRÉM:
- 200 g tučného měkkého tvarohu (ve vaničce),
- 150 g smetany ke šlehání 33%,
- 2-3 lžíce moučkového cukru,
- 4 g práškové želatiny + trochu studené vody,
- NA MALINOVOU VRSTVU SI PŘIPRAVTE:
- mražené maliny,
- dortové želé ,
- 2-3 lžíce cukru krupice
POSTUP PŘÍPRAVY
Protože byl dortík určený pro děti, volila jsem osvědčený tvarohový krém se smetanou. Tentokrát jsem ale vynechala vykapání tvarohu a krém jsem zpevnila želatinou. Na ozdobu jsem použila mražené maliny zalité dortovým želé, ale můžete použít jakékoliv ovoce dle vlastní chuti a fantazie.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno formy o průměru 19-20 cm vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte prosátou mouku se solí. Do misky si připravte potřebné množství másla.
Vejce dejte společně s cukrem do mísy a dobře promíchejte. Mísu „posaďte“ na menší kastrol s vroucí vodou a za stálého míchání směs zahřejte, až je na dotek vlažná. Dno mísy se nesmí dotýkat vroucí vody. Pokud máte stolní robot, použijte rovnou mísu z robota, tedy pokud je vhodná do vodní lázně 🙂
Jakmile je směs vajec a cukru vlažná, sundejte z vodní lázně a vyšlehejte do husté pěny. Trvá to asi 5 minut, směs by měla vychladnout a ztrojnásobit svůj objem. Vmíchejte vanilkový extrakt a citronový olej (citronovou kůru).
Pak stěrkou opatrně vmíchejte po částech prosátou mouku. Máslo dejte v misce rozpustit do mikrovlnné trouby. Do teplého másla vmíchejte trochu těsta a dobře promíchejte, aby se směs spojila. Pak vraťte do mísy a vmíchejte do zbytku těsta. Opatrně promíchejte, až je těsto hladké. Je opravdu hodně nadýchané.
Přendejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dortu a přendejte na chladicí mřížku.
V míse smíchejte prosátou mouku se solí. Do misky si připravte potřebné množství másla.
Vejce dejte společně s cukrem do mísy a dobře promíchejte. Mísu „posaďte“ na menší kastrol s vroucí vodou a za stálého míchání směs zahřejte, až je na dotek vlažná. Dno mísy se nesmí dotýkat vroucí vody. Pokud máte stolní robot, použijte rovnou mísu z robota, tedy pokud je vhodná do vodní lázně 🙂
Jakmile je směs vajec a cukru vlažná, sundejte z vodní lázně a vyšlehejte do husté pěny. Trvá to asi 5 minut, směs by měla vychladnout a ztrojnásobit svůj objem. Vmíchejte vanilkový extrakt a citronový olej (citronovou kůru).
Pak stěrkou opatrně vmíchejte po částech prosátou mouku. Máslo dejte v misce rozpustit do mikrovlnné trouby. Do teplého másla vmíchejte trochu těsta a dobře promíchejte, aby se směs spojila. Pak vraťte do mísy a vmíchejte do zbytku těsta. Opatrně promíchejte, až je těsto hladké. Je opravdu hodně nadýchané.
Přendejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 18 – 20 minut, vyzkoušejte špejlí, zda je upečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dortu a přendejte na chladicí mřížku.
Studený korpus vložte do dortového ráfku, který položíte na tác nebo podložku. Nejlépe se pro tento účel hodí nastavitelný ráfek, který si utáhnete přesně podle velikosti korpusu. Pokud totiž použijete formu, ve které jste pekly, upečený korpus bude nepatrně menší 🙂 Já dávám kolem korpusu, na vnitřní stranu ráfku, ještě páskovou folii. Lépe se pak ráfek z dortu odstraní.
Želatinu dejte do misky a zalijte malým množstvím studené vody. Nechte 5 – 10 minut nabobtnat. Tvaroh vyšlehejte s cukrem do krémova, zvlášť vyšlehejte smetanu. Obě hmoty opatrně stěrkou spojte. Nabobtnalou želatinu velmi krátce zahřejte v mikrovlnce, stačí opravdu jen cca 3-5 sekund, až se rozpustí. V žádném případě se nesmí vařit.
Vmíchejte 2-3 lžíce tvarohové směsi do rozehřáté želatiny a dobře promíchejte. Vraťte ke zbytku krému a dobře promíchejte.
Krém rozetřete rovnoměrně na připravený korpus a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice, klidně i přes noc.
Vmíchejte 2-3 lžíce tvarohové směsi do rozehřáté želatiny a dobře promíchejte. Vraťte ke zbytku krému a dobře promíchejte.
Krém rozetřete rovnoměrně na připravený korpus a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice, klidně i přes noc.
Mražené maliny poskládejte na vrch dortu, nerozmrazujte. Přesné množství Vám neřeknu, protože jsem si je předem nezvážila a rovnou sázela na dort 🙂
Dortové želé připravte podle návodu. Použila jsem červené od Dr. Oetkera, které se smíchá s 250 ml vody a několika lžícemi cukru. Přiveďte k varu a asi minutu povařte. Nechte želé jen chvilku zchladnout a ještě teplé začněte opatrně nanášet na mražené maliny. Zpočátku je dobré použít silikonovou mašlovačku, ke konci můžete opatrně nanášet malou lžičkou. Určitě nedoporučuji nalít celou várku želatiny najednou 🙂
Dort dejte do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout, klidně i přes noc. Před servírováním opatrně sundejte ráfek, nejdříve ale ořízněte boky dortu ostrým nožem.
Dortové želé připravte podle návodu. Použila jsem červené od Dr. Oetkera, které se smíchá s 250 ml vody a několika lžícemi cukru. Přiveďte k varu a asi minutu povařte. Nechte želé jen chvilku zchladnout a ještě teplé začněte opatrně nanášet na mražené maliny. Zpočátku je dobré použít silikonovou mašlovačku, ke konci můžete opatrně nanášet malou lžičkou. Určitě nedoporučuji nalít celou várku želatiny najednou 🙂
Dort dejte do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout, klidně i přes noc. Před servírováním opatrně sundejte ráfek, nejdříve ale ořízněte boky dortu ostrým nožem.
Na dort můžete klidně použít i čerstvé maliny nebo jiné ovoce. Dortového želé pak bude stačit jen poloviční množství. Čerstvé maliny nemusí být zcela ponořené do želé, protože nebudou pouštět vodu.