FAZOLOVA OMÁČKA

Na 4 porce potřebujete: 500 g uzené vepřové kýty, 250 g aspoň 3 hodiny namočených bílých fazolí, 1 citron, 180 ml smetany na vaření, 1 l mléka, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, sůl, pepř, lžičku cukru, 100 g másla, 3 lžíce hladké mouky, čerstvé pečivo jako přílohu

Postup: Do většího hrnce nalejte asi litr vody a nasypte do ní předem namočené bílé fazole. Přidejte k nim bobkový list a nové koření. Pak vložte uzené maso, nejlépe vcelku, a dejte zvolna vařit, dokud není maso měkké. Pozor, ať ho nerozvaříte, mělo by pak tendence se rozpadat.

Když je maso hotové vyndejte, ho a nechte odpočinout. V rendlíku si z mouky a másla připravte jemnou jíšku. Vyjměte bobkový list a nové koření. Pak vlejte mléko, smetanu na vaření a nakonec jíšku. Omáčku přiveďte k varu a nechte zvolna probublávat. Osolte a opepřete podle chuti, přidejte trochu cukru a šťávu z půlky citronu a promíchejte. Chvíli provařte, případně dochuťte. Uzené maso nakrájejte na plátky, přelejte omáčkou a podávejte například s čerstvým chlebem.

Add a Comment