NEJLEPŠÍ CIBULAČKA

Na 4 porce potřebujete: 1 kg žluté cibule, 100 ml bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, 80 g másla, malý pórek, 3 snítky čerstvého tymiánu, 3 snítky listové petržele, 2 bobkové listy, sůl, pepř, ½ litru hovězího nebo kuřecího vývaru, 1 větší bagetu, 150 g tvrdého sýru na strouhání

Postup: Postup je velice jednoduchý, aby byl ale výsledek perfektní, vyžaduje recept trochu času. Máslo dejte do hrnce rozpustit na mírném plameni. Když je rozpuštěné, přisypejte cibuli nakrájenou najemno. Důkladně promíchejte a opékejte asi půl hodiny na nejnižším možném ohni. Cibule by měla mít krásně hnědou barvu, nesmí se však připalovat! Opečenou cibuli zasypejte hladkou moukou, promíchejte a zalejte bílým vínem. Když se alkohol z vína vyvaří, přilejte vývar.

Pórek podélně rozkrojte, vezměte jeho nejširší vrstvu a do ní zabalte bobkový list, tymián a petržel. Celý svazek upevněte kuchařským provázkem a vložte do polévky. Společně vařte asi 10 minut. Podle chuti dosolte a opepřete. Hotovou polévku podávejte s opečeným plátkem bagety a posypanou sýrem. Na ozdobu můžete použít bylinky, pokud vám nějaké zbudou.

Add a Comment