Znojemská hovězí pečeně

Ingredience

    • 600 g hovězí loupané plece
    • 50 g uzené slaniny, nakrájené na proužky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 1–2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje
    • 500 ml hovězího vývaru
    • 2–3 lžíce hladké mouky
    • 100 g nakládaných okurek, nakrájených na plátky
    • kynutý nebo houskový knedlík k podávání

Postup přípravy

Do masa udělejte po směru vláken tenkým nožem díry, rozšiřte je otáčením nože a pak prstem a vetkněte do nich proužky slaniny. Cibuli zpěňte v hrnci na tuku a vložte maso. Opečte je krátce ze všech stran, aby se zatáhlo, a podlijte asi 150 ml vody. Přiklopené duste v troubě doměkka asi 1,5 hodiny. Vyndejte z trouby, vyjměte maso a uchovejte horké. Do šťávy v hrnci přilijte vývar a přiveďte k varu. Vmíchejte mouku rozšlehanou v 100 ml studené vody. Vařte asi 20 minut a pak přeceďte. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem. Vložte do omáčky okurky a už jen prohřejte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

Rada šéfkuchaře: Okurky nemusíte dávat do omáčky všechny, pokrm jimi lze posypat až na talíři. V obou případech jim ale velmi prospěje, když je předtím krátce prohřejete na kostičkách rozpuštěné slaniny. Navíc je omáčku možné zahustit i jíškou, pak ji stačí provařit jen deset minut.

Add a Comment