Polévka minestrone (od 1 roku, i dříve – dle surovin)
|Ingredience:
- voda podle potřeby
- 1 dcl oleje extra virgin
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 cibule
- 200 g suchých bílých fazolí
- 2 brambory
- zelenina podle vaší chuti (cuketa, rajčata, brokolice, kapusta…
- parmazán na posypání
Postup přípravy
Fazole namočíme přes noc do vody. Poté je uvaříme asi 20 minut.Nejdříve si v hrnci orestujeme nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další zeleninu podle libosti (jarní cibulku, brokolici, kapustu, cuketu).Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme zrnka a měkkou část, zbylé části dáme do polévky. Nakonec přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou. Vaříme asi 15-20 minut, poté odebereme ¼ zeleniny, rozmixujeme a propasírujeme. Smícháme, osolíme a servírujeme se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.
Dětská specifika:
- recept obsahuje rajčata, která jsou alergen a doporučují se podávat až od 1 roku, proto jej tedy řadím do této kategorie. Potíže by mohl dělat také celer. Pokud tyto dva vynecháte, není na polévce nic nevhodného ani pro mladší děti, řekněme od cca 9 měsíců (především kvůli fazolím) – těm samozřejmě nekořeníme