- 4 ks kachních prsou
- 2 lžíce oleje
- mletý pepř
- voda
- sůl
Na omáčku:
- 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 100 ml smetany
- 200 g švestkových povidel
- 2 ks mrkve
- 2 ks hřebíčků
- 1 ks badyánu
- 1 ks stroužku česneku
- 1/2 ks cibule
- kousek celé skořice
- voda
- sůl
- Kachní prsa opláchneme, osušíme, tučnější kůži nařízneme do tenkých proužků, osolíme, opepříme, v hlubším kastrolu na rozehřátém oleji prsa po obou stranách opečeme, podlijeme trochou vody, vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme zakryté 20 minut
- Na rozehřátém másle orestujeme oloupanou cibuli i stroužek česneku nakrájené na drobno, přidáme očištěnou na hranolky nakrájenou mrkev a společně opečeme, pak přimícháme povidla, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a koření, omáčku naředíme vodou a přelijeme do hrnce s kachnou
- Po 30 minutách dušení kachní prsa vyjmeme, zabalíme do alobalu a vrátíme do teplé vypnuté trouby, z omáčky vyjmeme koření, zjemníme ji smetanou rozšlehanou s moukou, podle potřeby dochutíme solí, promícháme a 10 minut povaříme
- Maso nakrájíme na plátky a na talířích přelijeme omáčkou.