Špagety po toskánsku

Ingredience

  • 200 g špaget (případně jiných těstovin)
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g anglické slaniny
  • 80 g rukoly
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 limeta
  • 1 sklenička kaparů (hmotnost pevného podílu 35 g)
  • 1/2 lžičky pasty sambal oelek
  • 2 lžíce čerstvě strouhaného parmazánu
  • sůl

Postup přípravy

1 V dostatečně velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Těstoviny uvařte na skus podle návodu na obalu. Pak je slijte a nechte okapat.

2 Mezitím oloupejte stroužky česneku a prolisujte je nebo najemno nasekejte. Anglickou slaninu nakrájejte na tenké nudličky. Rukolu očistěte, opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Lístky pokrájejte na tenké proužky. Limetu opláchněte v horké vodě, najemno nastrouhejte asi 1 lžičku kůry a vymačkejte 2 lžíce šťávy.

3 Olivový olej rozpalte v pánvi. Opékejte dozlatova slaninu; trvá to asi 4 minuty. Pak přidejte česnek, po minutě míchání vhoďte rukolu a nechte ji zavadnout.

4 Do pánve přidejte limetovou kůru i šťávu a kapary (včetně nálevu) a promíchejte.

5 Nakonec vmíchejte okapané těstoviny a všechno ještě jednou 3–4 minuty opékejte. Osolte, dochuťte pastou sambal oelek a posypte strouhaným parmazánem

Add a Comment