VEPŘOVÁ PEČENĚ S MEDOVOU KRUSTOU
|INGREDIENCE
- 300 ml piva guinness
- 100 ml medu
- 250 g třtinového cukru
- 2 kg vepřové pečeně bez kosti v celku
- mořská sůl a drcený barevný pepř
- 100 ml bílého vína, sektu nebo vody na podlití
- hrst hladkolisté petrželky
- šťouchané brambory nebo bramborová kaše k podávání
POSTUP PŘÍPRAVY
Na glazé smíchejte v kastrůlku pivo, med a cukr a vařže, až se objem zredukuje téměř na polovinu. Trvá to zhruba 5-10 minut. Nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 190 C. Vepřovou pečeni osolte a opepřete, položte do pekáčku a pečte 20 minut. Ztlumte na 150 C a vyjměte maso z trouby. Potřete ho téměř vším připraveným glazé, pár lžic si ale nechte na dokončení. Vraťte do trouby a pečte dalších 40 – 50 minut, za občasného potírání vypečenou šťávou. Vyjměte maso z pekáčku a nechte na prkénku odpočinout. Zbylé glazé dejte do uvolněného pekáčku a přilijte víno, sekt nebo vodu. Na vysokém plameni přiveďte k varu. Vařte pár minut do zhoustnutí, vařečkou přitom odškrabujte ze dna chutné připečeniny. Nakrájejte maso na plátky a podávejte přelité připravenou šťávou a posypané petrželkou, chcete-li. Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo bramborová kaše.