PALAČINKY S JABLKY

INGREDIENCE

  • 150 g špaldové mouky,
  • 100 g hladké mouky,
  • 1 lžíce vanilinového cukru,
  • 3 vejce,
  • špetka soli,
  • 600 ml mléka,
  • 50 ml vody,
  • řepkový olej,
  • cukr moučka na posypání,
  • Náplň:
  • 5 ks jablíček,
  • 1/2 lžičky skořice,
  • 2 ks hřebíčky ,
  • 50 g másla,
  • 1 lžíce vanilkového cukru,
  • trochu citronové šťávy,
  • hrst lehce nasekaných vlašských ořechů (nasucho opražených),

POSTUP PŘÍPRAVY

Do velké mísy nalijte mléko, za stálého míchání přisypávejte oba druhy mouky, přidejte sůl, cukr, vejce (důkladně rozmíchejte) a nakonec přidejte vodu. Těsto nechte odpočinout 5 minut. Během této doby může lehce zhoustnout. Pokud se vám bude zdát hodně husté, můžete přidat trošičku vody nebo mléka. Připravte si dvě pánve. Na každou dejte kousek másla ghí, případně trochu řepkového oleje, a nechte rozehřát. Poté tuk rozetřete po pánvičkách a můžete smažit. Během smažení rozetřete po pánvi olej či máslo ještě několikrát (vždy v opravdu malém množství) podle potřeby. Hotové palačinky skládejte na talíř jednu na druhou. Před podáváním si připravte náplň (touto dávkou naplníte 4 palačinky). Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. V míse je zakápněte citronovou šťávou, přidejte cukr, skořici a vše společně promíchejte. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte jablka a přihoďte dva hřebíčky. Jablka takto nechte chviličku „dusit“. Záleží na druhu jablek, kolik v sobě mají šťávy a jak moc jsou tvrdá (musíte dát pozor, abyste z nich neměli kaši). Těm mým stačily 3 minuty a byla hotová. Odstraňte hřebíčky a vmíchejte do jablek opražené vlašské ořechy. Palačinky naplňte, zaviňte a zaprašte moučkovým cukrem. Výborné jsou i s jakoukoli marmeládou.

Add a Comment