Cheesecake s rozpečenými jahodami
|Ingredience
Na korpus
Na jahody
-
- 375 g ricotty
- 375 g smetanového sýra (Philadelphia, Buko apod.)
- 230 g krupicového cukru (co nejjemnějšího)
- 3 vejce
- 1 lžíce jemně strouhané citronové kůry (bio)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g máslových sušenek (například Opavia)
- 55 g mletých mandlí (prodává např. Diana – Svět oříšků)
- 45 g másla, rozpuštěného + trocha na vymazání formy
- 500 g jahod, omytých, odstopkovaných
- 90 g krupicového cukru (co nejjemnějšího)
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 140 °C, horkovzdušnou na 120 °C.
Jahody naskládejte do zapékací mísy, posypte cukrem a dejte péct na čtvrt hodiny, aby změkly a pustily šťávu. Vyjměte z trouby a dejte stranou.
Na korpus zpracujte sušenky v robotu, aby se rozdrobily. Přidejte mleté mandle a máslo a zpracujte v soudržnou hmotu.
Kruhovou otvírací dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Dovnitř natlačte stejnoměrně silnou vrstvu připravené sušenkovo-mandlové směsi a dejte chladit.
V robotu dohladka zpracujte ricottu a smetanový sýr. Přidejte cukr, vejce, citronovou kůru a vanilkový extrakt a prošlehejte. Směs přelijte do formy a pečte jednu hodinu a deset minut nebo tak dlouho, až budou okraje zlaté a náplň se bude při poklepání na bok formy lehce chvět. Nechte ve formě vychladnout a podávejte s rozpečenými jahodami.