Domácí paštika s ořechy

Potřebujete: 500 g kuřecích jater, 100 g másla + 50 g na zalití paštiky, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, snítku rozmarýnu, 40 ml červeného vína nebo brandy, sůl, pepř, hrst ořechů (my použili mandle), lžíci medu, pečivo k podávání, lžíci olivového oleje

Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozpalte olej a dejte na něj zvolna opékat cibulku, aspoň na 10 minut. Játra důkladně očistěte a přidejte je k cibuli. Opékejte je zvolna a opatrně, kdyby se příliš spekla, paštika by byla zrnitá. K játrům hned přidejte nasekaný česnek nadrobno a snítku rozmarýnu natrhanou na větší kousky. Když jsou játra zvenku hnědá, ale uvnitř ještě krásně růžová, zalejte je vínem nebo brandy a nechte probublávat, dokud se nevypaří přebytečný alkohol.

Játra dejte do mixéru, část rozmarýnu vyndejte (kdybyste v paštice nechali celou snítku, byla by příliš aromatická) a rozmixujte je na hladkou hmotu. Pak k játrům přidejte 100 g másla, sůl, pepř a lžíci medu a mixujte, dokud nevznikne jednotná, trochu tekutá směs.

Podle chuti dosolte a dopepřete a nakonec přidejte půlku ořechů, vmixujte je do paštiky a dosypte druhou půlku ořechů, které nechte jen posekané na větší kousky, aby v paštice hezky křupaly. 50 g másla úplně rozpusťte, paštiku jím rovnoměrně zalejte a dejte ztuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny. Podávejte namazané na pečivu.

Add a Comment