Kopaničářská zelňačka
|Polévka z uvařených fazolek, brambor a zelí. Zahustíme jíškou a podáváme s chlebem.
mouka hladká
1 ks cibule kuchyňská
1 lžička olej
1 hrnek zelí kysané
1 lžička paprika červená mletá
1 špetka sůl
1½ hrnky fazole hnědé
4 ks brambory
Fazolky zalijte studenou vodou a nechte odstát přes noc.
Druhý den je uvařte.
Krátce před dovařením přidejte brambory nakrájené na kostky, osolte a uvařte doměkka.
Kysané zelí poduste na cibuli a přidejte k fazolím.
Z oleje, papriky a hladké mouky připravte světlou zápražku.
Zalijte ji trochou vody, dobře rozmíchejte a vlijte do polévky.
Za stálého míchání povařte, dochuťte a podávejte s chlebem.