POCTIVÁ POLÉVKA

Na 4 porce potřebujete: 300 g uzeného masa (nejlépe vepřové kýty, krkovice nebo kolena), 1 mrkev, 1 petržel, 1 menší bulvu celeru, sůl (případně trochu mletého pepře), 20 kuliček černého celého pepře, 2–3 bobkové listy, čerstvé bylinky do polévky (například libeček, petržel, pažitka…), 3 litry studené vody

Na strouhání: 50 g hrubé mouky, 1 vajíčko

Postup: Mrkev a petržel oškrábejte, celer očistěte a vše nakrájejte na kostičky o zhruba stejné velikosti. Do hrnce nalejte studenou vodu, vložte do ní maso, nakrájenou zeleninu, koření a část bylinek (druhou část si nechte na závěr na posypání polévky při podávání). Sporák zapněte na nejnižší stupeň, polévku pomalu přiveďte k varu a nechte zvolna probublávat asi hodinu a půl.

Zatímco se polévka vaří, připravte si strouhání. Hrubou mouku nasypte do mísy a přidejte k ní celé vajíčko. Důkladně propracujte a podle potřeby přisypávejte mouku. Těsto by mělo být suché, ale zároveň by mělo držet pohromadě. Když má správnou konzistenci, nastrouhejte ho na hrubém struhadle, rozprostřete na plech a nechte chvíli vysušit.

Když je polévka hotová, vyndejte z ní uzené maso a pokrájejte ho na stejně velké kostičky jako předtím zeleninu. Vsypte strouhání, chvilku provařte, podle chuti dosolte nebo opepřete a podávejte posypané nahrubo nasekanými bylinkami.

Add a Comment