Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší
|Ingredience
-
- 3–4 hovězí líčka (celkem 1–1,2kg)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 menšího celeru, 4 mrkve a 2 petržele, nakrájené na kostičky
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 bobkový list, po 5 kuličkách černého pepře a nového koření
- 1 snítka tymiánu + na ozdobení
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 litr kvalitního červeného vína
- 700 ml hovězího vývaru
- 4 lžíce másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 12 pěkných středních žampionů
- 1 lžíce hladkolisté petrželky
Postup přípravy
1 Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.
2 Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla.
3 Na 2 lžících másla zprudka opečte žampiony dozlatova, osolte a opepřete a posypte zbylou nasekanou petrželkou.
4 Při podávání dejte kaši na střed talíře, navrch položte líčko a zlehka přelijte omáčkou. Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu.