Ražničí
|brambory
- 150 g slanina
- 3 ks cibule kuchyňská
- 4 ks rajčata
- 4 ks paprika zelená
- 800 g vepřová kýta
NA PEKÁČ
- 1 polévková lžíce olej
PODLE CHUTI
- sůl
- pepř černý mletý
Dobře odleželé maso umyjte a pokrájejte na hrubší řízky.
Maso naklepejte a potom z nich nakrájejte kousky dlouhé a široké asi 3-4cm.
Slaninu pokrájejte na velké tenké plátky jako je velikost masa.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Rajčata omyjte a nakrájete na tenčí kolečka.
Umyté brambory nakrájejte na hrubší kolečka.
Zelenou papriku omyjte, zbavte semínek a nakrájejte na čtverečky.
Na kovovou jehlici střídavě napichujte připravené kousky.
Pekáč dobře vymaštěte, troubu předehřejte.
Maso dejte na pekáč, osolte, opepřete, trochu pokapte olejem a podlijte malým množstvím vody.
V troubě pomalu pečte asi 20 minut, jednou opatrně obraťte a dopečte i z druhé strany.
Maso na rožni je chutnější, když ho naklepete a na několik dní naložíte do hrnce a vrstvíte spolu s cibulí, solí a pepřem.
Před dopečením naloženou cibuli odstraňte a nahraďte ji čerstvou.
Nejchutnější ražničí je grilované, během grilování ho potírejte rozpuštěným sádlem nebo olejem.