KARAMELIZOVANÉ KAROTKY
|INGREDIENCE
- 1 kg karotek,
- 40 g másla
- 1 lžíce olivového oleje,
- 5 stroužků česneku, oloupaných,
- 40 g krupicového cukru,
- 1 lžíce tmavého cukru,
- šťáva z 1 pomeranče
- hrst čerstvých tymiánových listků,
- sůl a čerstvě mletý pepř
POSTUP PŘÍPRAVY
Z karotek odstraním téměř celou nať, nechám jen kousek na ozdobu a karotky oškrábu. Ve velké hlubší pánvi nebo nižším kastrolu rozpustím na středním plameni máslo a přiliju olivový olej. Stroužky česneku rozmáčknu plochou stranou nože a přidám je do pánve spolu s oběma druhy cukru, šťávou z pomeranče a tymiánem. Pak do pánve v jedné vrstvě naskládám karotky, osolím, opepřím, přiklopím a stáhnu plamen. Dusím 15-20 minut. až jsou karotky krásně křehké. Sundám poklici a vařím ještě asi 5 minut, aby se šťáva svařila a karotky byly zkaramelizované. Nejvíc mi chutnají s pečeným kuřetem.