HOSPODSKY GULÁŠ

INGREDIENCE

Na 4 porce:

  • 80 dkg hovězí kližky,
  • olej,
  • 30 dkg cibule
  • 3 lžíce sladké mleté papriky,
  • větší špetku soli,
  • větší špetku pepře,
  • menší špetku mletého nebo celého kmínu,
  • větší lžičku rajčatového protlaku,
  • 1 l hovězího vývaru,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 3–4 stroužky česneku

POSTUP PŘÍPRAVY

 

Hovězí maso nejprve nakrájejte na kostky. Na uvedené množství vám budou stačit tak 3 větší cibule, když dáte víc, nic hrozného se nestane. V hlubším kastrolu rozehřejte olej a cibuli v něm orestujte. Bude to trvat minimálně 10 minut, protože než do ní budete vkládat maso, měla by mýt lehce dohněda. Ale pozor, nesmíte ji spálit! Když má cibule správnou barvičku, přidejte maso a orestujte ho. Poté, co se zatáhne, můžete začít přidávat koření. Postupně dochucujte solí, pepřem a kmínem. S tím kmínem opatrně, stačí jen trošku! Nechte maso 4–5 minut orestovat a přidejte další ingredience. Tentokrát je na řadě rajčatový protlak a 3 lžíce mleté papriky. Rajčatový protlak nalijte na dno hrnce a pak až míchejte, ne tedy rovnou na maso. Vše zalijte připraveným hovězím vývarem (ideálně by měl být z kostí, ale pokud nemáte, budete si muset vystačit s bujonem nebo vodou). Dílo přiklopte poklicí a duste hodinu, občas přilévejte vývar. Po uplynulé době pokličku odklopte a jde se do finále! Na pánvi rozehřejte olej a usmažte na ní z mouky hnědou hladkou jíšku. Tu poté přilijte do guláše a důkladně zamíchejte. Utřete si česnek a také ho přidejte do hrnce – dobré je ho nejprve rozmáčknout čepelí, posolit a potom utřít vařečkou. Nakonec přijde jen špetka majoránky, kterou promněte mezi dlaněmi. Deset minut zlehka povařte a může se podávat – buď s chlebem, nebo klasicky s cibulkou a houskovými knedlíky.

20150818_102159

 

Add a Comment