ŘECKÉ KUŘE

INGREDIENCE

  • 1 chlazené kuře nebo 4 stehna,
  • 2 cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 citróny – 90 ml šťávy,
  • kura z 1BIO citrónu,
  • 125 ml olivového oleje,
  • 1 lžíčka mořské soli,
  • 1/2 lžíčky čerstvě drceného pepře,
  • 1 malá lžička medu,
  • čerstvý / sušený týmián,
  • hrst čerstvé petrželové nati,
  • 1/2 kg brambor,

POSTUP PŘÍPRAVY

Nejprve je třeba svázat kuře. Křídla založte za záda a stehno provlečte dírou v kůži toho druhého. Určitě tento způsob znáte ze supermarketu, ale pokud ne, klidně svažte nohy provázkem.  Když si kuře spokojeně lebedí v pekáčku, tak si připravte marinádu v které se kuře a brambory budou péct.  Já bohužel nemám tak velkou zapékací mísu a tak jsem brambory pekla zvlášť na plechu s peč. papírem. Cibuli, ale rozhodně dejte pod kuře. Dodá společně s medem jídlu potřebnou sladkost a šťávu. Stačí ji oloupat a nakrájet na hrubší klínky. Veškeré suroviny, tedy krom masa 😉 dejte do nějaké vyšší nádobky a rozmixujte tyčovým mixérem. Vznikne vám světle zelená emulze, kterou klidně ochutnejte a popřípadě dochuťte solí. Nezapomeňte, že musí být výraznější, proto že bude muset ochutit celé kuře a i brambory.
Ty si musíte dobře očistit kartáčkem a nakrájet na čtvrtky. Já klidně nechávám slupku. Máme výborné brambory od kamaráda z vysočiny a je škoda je loupat. Navíc pod slupkou je spousta vitamínů a tak proč ne o ně ochudit. Trochu marinády nalijte na i dovnitř kuřete. První poločas ho pečte  (200°C – 90 min.)  prsy dolů a přiklopené víkem.V druhé polovině pečení kuře otočte, polijte další porcí marinády a už odklopené dopečte. Nezapomeňte čas od času kuře přelít výpekem/šťávou.  Brambory obalte porcí marinády, důkladně promíchejte a vložte do trouby ke kuřeti přibližně 30 minut před dokončením kuřete. Jistě se budete bát, že vám při pečení vzniklo docela dost šťávy, ale nebojte, až ji ochutnáte, tak zjistíte jak je výborná. Budete si neustále přidávat a stejně nakonec skončíte s kusem dobrého pečiva a vyhrnutým rukávem u pekáčku 😉
20170108_111551

Add a Comment